Thursday, March 21, 2013

ini bukan cerita amanah saham berhad.

 Aku tak tahu..aku tak mahu tunding jari kat siapa-siapa. Yang aku tahu, orang first yang akan baca entry ini adalah aku sendiri. (If you know what I mean). Kau rasa kau amanah tak dalam bekerja? hari tu ade terbaca tweet sham kamikaze ni.. psl amanah.   Lebih kurang macam ni la..


" kalau gaji yg kita dapat rm5000, tapi kita kerja hanya untuk gaji rm2000. Nanti Allah akan tarik rm3000 tukar kpd anak nakal, hidup ssh dll" 


" kalau gaji kita dapat rm2000,tapi kita kerja macam untuk dapat gaji rm5000.Nanti Allah akan tukar BALANCE rm3000 lagi tu kepada anak yg soleh, hidup bahagia dll "


 Betul. Senior Phd aku yg sorang ini pun pernah cakap satu perkara. Well aku rasa ramai kot malaysian yg buat Phd di overseas khususnya, ramai silap guna duit geran yg diberikan tu. yg sepatutnya 3 tahun sampai jadi 5,6 tahun. Sebab apa? tahun 1,2 tu mereka tak start buat research pun lagi. Mereka pergi tour. Cerita ni kalau senior aku yg sorang tu tipu, maknanya aku pun tipu kau orang lah. So ade lah lagi senior ex-Phd yg lain pun pernah bagi nasihat, guna elok-elok duit geran yang kita dapat untuk buat research nanti. Nanti di akhirat kena soal.. Amanah tak kita? Jujur tak dalam menjalankan tanggungjawab? sendiri mau tanggung.

  

8 comments:

  1. Heihei..mana2 pun ada..tapi dezee percaya semakin banyak bilangan angka pada gaji kita semakin banyak kerjanya..dalam kerja susah skit kot.ada pun group minoriti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya begitu lah. kalau tak tenaga yang banyak guna, otak yang lah.

      Delete
  2. bukan study je kerja pun kena soal :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa2 je kalau tak amanah.. tanggung la nnt.

      Delete
  3. haah tu la.. ramai gak senior2 dulu pernah cite psl ni.. pastu bila dah bekerjaya ni mmg lah lg byk dugaan dan cobaannye.. bab duit ni mmg mcm2 lah boleh jadi.. bab amanah pulak takyah ckpla.. ade je yg buat keje ciput pstu amek untung atas kerja yg org lain yg btugkus lumus buat.. hermm chitt ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nk jaga, susah jugak nk elak kn?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...