Sunday, December 30, 2012

Lagu Putus Cinta



    Lawak. Entah mengapa.... waktu aku tengah krisis dan kearah mahu break dengan ex aku yg dulu tu... lagu nih yang buat aku tersenyum. Bro's dekat sini jugak yang banyak tenangkan aku..ingatkan aku , bahawa ada banyak lagi benda penting yang perlu aku laksanakan berbanding terus frust dengan cinta basi tu. Tanggungjawab aku sebagai muslim, anak , dan juga rakyat Malaysia yang dibayar untuk "bekerja sebagai pelajar" disini. Yang tak leyh blah... siap bagi ayat. Ko tak yah risau lah.. kau hensem kot, tak susah lah nak dapat yang baru. 

   Bagi aku, itu yang dinamakan kawan. Ada time kau susah. Sampai sekarang aku dengar lagu ni, mesti aku teringatkan kisah lama. haha.

masakan ibu VS masakan isteri

  Salam readers, dah makan? saya belum... sebab tak kawen lagi.sobss... hehe. Aku just terlintas la tadi. Orang cakap, masakan ibu, masakan yang terbaik kan? sapa-sapa pun mesti akan cakap macam tu.. baik laki-laki atau perempuan. Tapi aku konfem....bila dah berkahwin, si isteri mesti sedih giler, atau rasa nak makan orang, bila si suami ni....membanding-bandingkan masakan isteri dengan masakan mak die...macam..

" eiiii... masak ape ni? tak macam masakan emak pun!"

" Amende kari ade bawang ketul-ketul nehh? dah la manis. Nih kari kelantan style eh? "

  Mesti panas kan?? hahaha...silap hari bulan tak masak seminggu. Sekarangkan musim orang kawen...so aku just terfikir aje la. Susah jugak nak biasakan lidah dengan masakan si isteri kan? Lagi-lagi lelaki yang jenis, dari kecik sampai besar duk makan masakan mak die je... tak pernah duduk asrama, balaja tinggi2 pun masih stay dengan mak, kerja pun stay dengan mak... so lidah tu memang tersangat2 "kalih" dengan masakan mak..hah! cammano nak sesuaikan. Kena pulak, orang yang berlainan negeri macam kelantan yg suka manis dengan negori yang pedasnya tak ingat.

 Tapi aku tengok pak cik aku.... dan yang paling dekat Abah aku la, takde pun eh, sampai makan tak abes. Menambah 2,3 kali ade la. Komplen masak tak sedap pun takde. Tapi kalau setakat komplen mak aku masak banyak then tak abes tu ade la. haha..

"mungkinkah ini yang dinamakan cinta?"

Kita suka masakan mak, then kita cakap masakan mak sedap. Tapi pernah rasa masakan mak orang lain? Ada yang langsung tak sedap kan? Tapi anak-anak dia suka. Laki dia pun suka.. sebabnya bukan pasal sedap tak sedap dah.. Tapi pasal kita ni dah makan dari kecik lagi, lidah dah terbiasa. Si suami pun, sama..dah terbiasa. So perihal perempuan tak pandai masak, then xnak masak...nak makan luar je nnt bila dah kawen tu..tak yah le buat macam tu. Kalau laki kau tu sayangkan kau, die pejam mata je makan nanti. Walaupun terpaksa cirit birit tengah malam. haha. Ok, bye.


*kucing jiran ni muka tak malu skit.


Tuesday, December 25, 2012

Islam di jepun 1

 Salam readers... sebenarnya dah terlalu lama aku pendam nak cerita pasal ni setelah sekian lama. Aku yakin mesti ramai orang yang nak tahu, macam mana gayanya hidup sebagai muslim di negara yang bukan majoritinya muslim, atau lebih tepat lagi.. majoritinya atheist. Kenapa atheist?
  
  Satu contoh yang nyata, mereka ini orang jepun di ruangan agama pada identity card nya buddha, shinto.. tetapi selalunya hanya akan pergi ke kuil sekali setahun...iaitu 1hb Januari setiap tahun untuk bersembahyang. Tarikh tu kiranya seperti tarikh Raya cina sebenarnya...tapi diubah, dan ditetapkan pada tarikh yang sama pada setiap tahun supaya senang segala urusan. Ye lah, kalau dah setiap tahun tarikh raya berubah-ubah macam kita... susah lah dieorang nak bekerja secara produktif..agaknya. 

  Contoh yang kedua, hari ni..hari krismas. Mereka buddha, tapi krismas mereka sambut aja. Haraplah negara mereka nih majoritinya rakyat jepun.Kalaulah seperti negara kita? semua perayaan mereka sambut. Aku pernah ditanya oleh seorang kawan jepun, time aku mula-mula sampai sini.. dia tanya, "kau agama islam eh?".... " tuhan tu apa? macam mana? " ... aku dengan bahasa jepun yang agak terbatas (baru mula-mula sampai kan~) , explain macam-macam pun dia tak faham. Yang aku terkejut, bukan dia seorang yang bertanya sedemikian...dan bukan aku seorang yang ditanya sedemikian. Lama-lama aku faham... betapa susahnya nak faham tentang agama , dan konsep tuhan tu macam mana dari kaca mata seorang atheist ni. Ibarat seperti kau tak boleh nak bayangkan macam mana rasa makanan yg kawan kau gembar gembur kan.. sebab kau langsung tak pernah dengar cerita, rasa apa tah lagi..

 Banyak sebab mereka atheist. Bukan berpunca dari kehendak sendiri jugak...tapi lebih kepada keturunan...alah,mcm kita lah agama yang diwaris-waris. Punca utama Jepun ramai yang atheist adalah bermula pada selepas kalah perang dunia kedua. Ini cerita dari sensei (cikgu) jepun aku sendiri lah... zaman dahulu, orang jepun ni punyelah menghormati maharaja dieorang sampaikan menganggap raja tu seaakan-akan Tuhan. So, selepas melalui kekalahan perang... mereka di bom atomkan, dari situ timbul rasa tak percaya pada maharaja.Secara automatiknya...dah tidak percaya pada tuhan. Daripada bangsa yang percaya pada tuhan...bertukar kepada bangsa yang hanya percaya pada kudrat sendiri. Kau tak hairan ke macam mana mereka boleh membangun dengan pesat selepas kena bom tu? 

 Tambahan, aku ade lah kenalah seorang rakan jepun yang sememangnya keturunan samurai. Samurai betul.. ada lagi pedang warisannya. Die cerita pada aku, selepas tamat perang... orang jepun ni dah hilang jati diri. Semangat samurai sebagai orang jepun ini hilang... semua hilang. So tak mustahil lah kalau kau datang ke jepun, hampir 90% daripada muda-mudi jepun ni berambut perang dan mengamalkan budaya hidup barat.  " fuck!!! " kata rakan aku tu.. marah betul dia. Sehingga kan ada satu dokumentari US pasal muzik yang dibuat di jepun mengatakan.. "mereka ini terlalu teruja dengan budaya barat". Sahabat baik pun cakap macam tu.. hehe

 So, macam mana islam boleh berkembang di negara Atheist ni? First..jangan lah terkejut atau cakap propaganda freemanson ke ape.. islam sememangnya bertapak di jepun sebelum perang dunia kedua lagi. Masjid kobe adalah bukti yang nyata... dan, jangan terkejut jugak bahawa ade je askar-askar jepun pada waktu itu yang sudah beragama islam.Tetapi, ada yang cakap.. dipaksa untuk kembali pada agama asal.. ada yang cakap, tak ada apa-apa paksaan. Aku pun tak sure sangat part tu. Macam mana islam datang ke jepun tu... aku tak tahu lah. Sebab aku pun tak tanya menanya sampai ke situ. Aku cerita ni pun hanya berlandaskan pengetahuan yang sedia ada dan pengalaman sendiri.

 So, okke, setakat ni dulu...kalau ikut nak story.. memang tak grad lah aku tahun ni..haha. sebab asyik berblogging aje. ok, caw.. sambung next time.



 

Sunday, December 23, 2012

cun

Bukan kerana awek ini cun,atau kiup.
isinya aku suka.
isinya..
douzo!


Saturday, December 22, 2012

Always dare to be different.

  Durian crepe. Kau tahu durian crepe kan? Memang tengah hangat kaw-kaw dekat Malaysia sekarang ni...Tapi sebenarnya kat Indonesia dieorg panggil  durian pancake aje.. Sama aje dua-dua negara.Nak pakai nama luar bagi nampak kelas kan? kenapa tak bagi nama kuih durian bungkus aje kan?lagi lojik dan boleh diterima akal. Sebabnya kuih nih langsung tak nampak macam crepe.apetah lagi pancake!kan? haha.. Tapi cerita aku bukan pasal nama kuih ni la..

  Tak tahu lah siapa yang cipta resepi untuk durian crepe ni. Tak ade lah pulak aku nak survey pasal ni. Cuma aku nak cerita kat sini... Nak berjaya dalam apa-apa saja..kau memang kena lain dari yang lain. Maksud aku semua.. Idea kau..pemikiran kau.. tingkah laku kau.. dan lain-lain la. Tapi bergantunglah ke arah mana kan? . Contohlah.. orang kita nih. Dulu ada satu musim, semua orang nak jual nasi kukus. Orang yang mula-mula melopori idea menjual nasi kukus untung lah. Boleh dapat nama lagi...semua orang kenal.Untung pun kasar-kasar. Tapi selepas tu,10 restoren jual nasik kukus, then 40 restoren jual nasi kukus. Masa tu dah tak laku dah. Sama juga lah dengan durian crepe. mungkin 4,5 bulan lepas nih.. durian crepe tu dah jadi mcm benda yang sudah tidak rare.

 So, ceritanya disini.. nak berjaya,memang kena lain dari yang lain. Aku pun tak faham jugak dengan orang kita ni..warung sebelah buat nasi kukus... eh2, warung ni pun nak buat nasi kukus juga. Then bila tak laku, orang tak datang...mule lah mcm-mcm fitnah pula yang keluar. Sedangkan, nasi kukus tu dah terlalu mainstream sangat dah. kat KL pun berlambak dah. Kalau anda sekarang ni seorang pengusaha durian crepe, Sekarang ni..fikir-fikir lah idea kuih baru plak. Ruginya kalau kau hidup hanya sebagai pengikut. Tapi tak pernah nak jadi pelopor. rugi.. 

"idea rare yang dah jadi idea mainstream takkan kekal lama"


Sunday, December 16, 2012

Bukan cerita hipster yg berlagak dengan durian crepe warna warni teww

 Salam readers. Rindu betul aku nak menulis..akhirnya malam ini abru aku benar-benar free nak menaip. Sebenarnya malam ni genap setahun peristiwa hitam tahun lepas..dimana seorang kawan aku hampir nak bunuh diri disebabkan masalah "cinta". Kesannya sampai sekarang aku rasa nak bagi penumbuk di muka dia nih. Usrahnya kuat tapi bila bercinta,kau macam sama dengan jepun yang makan babi. Aku sendiri yang kusut dengan masalah cinta jarak jauh aku ni pun tak pernah terfikir sampai macam ni. Aku tak tahu la kalau malam ni kau nak buat anniversary ke apa.Lantak kau lah.. cukuplah tahun lepas aku berlari dalam kesejukkan bwh 10celcius,dlm keadaan kaki yg dah sememangnya terseliuh.Lantak kau lah.. Aku dah letih.

 Aku cuma tak faham,macam mana dengan begitu mudah sesetengah orang nih tiba2 jadi insan yg lemah bila masuk bab bercinta.Mana usrah kau? Mana solat2 5 waktu yg kau jaga? mana? Aku sikit tak hairan kalau si jepun yang teguk arak,makan babi ,dan atheist ni yang lemah dan cepat rasa nak bunuh diri bila tertekan.Tapi aku langsung tak faham dengan kita orang islam boleh ada fikiran sebegitu rupa.

 Aku ni,tak ada niat nak buka aib si kawan ni. Cerita ni aku nak jadikan cerita umum...supaya orang ambil iktibar. Cinta tu datang dan pergi.Kau tak perlu risau..sebab kalau kau dengan dia ade jodoh sekalipun ,nnt bila kau mati....cinta kau untuk dia pun pergi ke alam lain. Dia pun mungkin kawen lain.Ini semua sementara.. Dulu saat ex aku tu nak kena pinang ,dan ayahnye setuju pun aku dah tak tahu nak buat apa dah..tapi alhamdulillah,aku tak da la fikir sampai nak bunuh diri ke apa.

 Satu je nasihat aku, fahami balik rukun imam,dan rukun islam tu... Rukun negara tu kau takyah hafal pun tak apa.InsyaAllah la, kalau kau cuba faham, dan pegang 2 perkara tu betul2...insyaAllah la,kau takkan pernah give up untuk hidup kalau dugaan dtg sebesar mana pun.Come on lah pemuda-pemudi sekalian,setakat masalah cinta pun kau dah nak give up untuk hidup? Apa kau ingt anak-anak kecil kat Gaza yang tengok mak ayah dieorg kena bunuh depan mata tu lemah macam kau orang? Come on.

 Kita ni hidup sebagai hamba.Kita tak ada hak untuk buat apa-apa perkara dengan sewenang-wenangnya. Kalau dah hamba tu, hidup memang susah. Tapi percaya lah, Tuan kita ni Maha baik. Dia tahu apa yang terbaik untuk kita.kita usaha saja. Jangan kau ingat kalau sekarang kau mati sendiri, kau senang untuk alam selepasnya.

"kita usaha saja sampai mati"

Saturday, December 1, 2012

zionist

 yeah, don't give a damn fuck about the Palestinian.Tunggu mak ayah kau yang mati kena tembak ngan zionist baru kau kisah ye?

 ish, rasa nak kasik pelempang je sebijik.

Sunday, November 25, 2012

Jika Ada Peluang

 Salam readers. Bila dah umur semakin meningkat nih..aku akui yang aku semakin merasakan apa yang maa dan abah aku rasa.Nak di pendekkan cerita, apa yang orang yang dah banyak makan garam dari kita tu rasa lah. Selalu nya kita akan dengar macam-macam nasihat dari mereka kan? ade yang baik ade yang tak baik... Ade jugak jenis yang bagi nasihat yang tak baik tu.. serius ade.

 Nasihat tu... macam-macam puncanya...pengalaman sendiri...nasihat dari orang lain... dan yang paling kuatnya penyesalan. Nasihat yang berpunca dari penyesalan sendiri. Aku ada seorang kenalan yang dulunya bukannya tak bijak.Handal jugak... Kalau usahanya terus kekal, aku yakin paling kurang dia boleh masuk universiti. Tapi apa boleh buatkan? rezeki masing-masing. Tapi tak bermakna aku cakap hidup dia nih dah tak bermakna. Bukan... Dia tetap ada "pengalaman" yang mahal. Dia ada "nasihat" yang mahal untuk anak-anak dia. Terpulanglah dia nak gunakan atau tidak.

 Sebagaimana abah dan maa aku..Maa aku yang dahulunya dapat tawaran ke oversea tapi terhalang kerana pimikiran orang-orang zaman tu,abah pula yang mahukan ilmu tapi tak dapat dek kemiskinan yang melampau. Apa yang abah aku pesan, "abah tak nak mung jadi macam abah..kalau abah nelayan,mung paling kurang jadi tauke". Kau faham maksudnya... Mereka mahu kau ada kehidupan yang lagi baik dari mereka.Itu saja.. mereka marah,rotan sampai nak patah rotan itu sebabnya. 

 Ada cerita dari mulut ke telinga aku ni, cakap pasal kenalan tu.Alhamdulillah, dah ada cahaya mata. Sama umur dengan aku , dah jadi ayah orang. Katanya satu saja... "aku nak kerja keras mulai sekarang, aku nak bagi yang terbaik untuk anak aku".Kagum aku.. harap kau bahagia.

 Jika ada peluang untuk kembali buat balik apa yang kau tak mampu dulu. Semua orang mahu kan? Tapi sememangnya peluang macam tu tak wujud. Peluang yang ada hanya satu. "ubah sekarang".

Friday, November 23, 2012

Ayah Ngah Buat Lawak

 Biasanya aku tiap-tiap kali raya aku mesti pergi kubur bersih cucikan kubur-kubur arwah tokki, tok, mak(nenek) aku tu. Kadang-kadang kalau sempat,sebelum balik U balik, aku terjah jugak sekejap.Hehe... Tapi hari tu lain plak ceritanya, pak-pak sedara berpakat kumpulkan duit nak buat pagar batu kat tepi kubur tu. First time lah jugak sebenarnya buat benda-benda macam ni. Siapa saja yang datang time tu.. aku adik beradik dengan 2 orang bapak saudara aku je. Takpe lah...bukannya susah sangat pun kan?

 Well, dah habis pasang-pasang semua.. on the way balik tu, kiteorang berhenti minum-minum la sekejap. Kat sini lah yang kelakarnya...haih, setiap kali teringat mesti nak pecah perut.

Waiter : ye,nak minum ape?
Aku : teh beng!
Abah : Nescafe satu..
Ayah ngah : Air KOLO satu!
Waiter : %$*()*())%$#@#_)(
Ayah ngah : Air KOLO... kopi campur milo
Waiter : ouh... Neslo la nih? cakap je la Neslo ( gelak-gelak )
Ayah ngah : Tak... tu nescafe campur milo. Saya nak kopi campur milo.
Waiter : ouh... kopi tu takde lah pulak..
Ayah ngah : takde?? hurmm...xpe la, Nescafe O satu.

 Aku ngan abah blur-blur je dengan Ayah ngah aku sorang nih...Haih, perangai tak ubah-ubah. Haha..kesian Waiter. haha...

Terfikir aku, kalau kita dah meninggal nanti... agak-agak anak yang kita didik tu,datang melawat kubur kita tak nanti?Terfikir je.. sebab aku tengok,banyak kubur yang yang cuma nampak tanah berumput yang berbonggol-bonggol,tak ada yang bersihkan. Well, mungkin banyak sebabnya kan? :)

Wednesday, November 21, 2012

secawan milo sebelum subuh

 Salam readers!! Long time no see kan? haha... Kalau dalam bahasa Jepun,cakaplah.. "Ohisashiburi!!" maksud dia lebih kurang lah.. Hari semalam memang seperti ada meeting,dan biasa lah memang takkan tidur untuk malam semalamnya (isnin). Habis aje meeting,cepat-cepat aku bersiap nak pulang ke rumah.Tapi yang peliknya tak mengantuk....well,mungkin keberkesanan livita yang aku minum petang Isnin tu kot.. Tapi............... Letak je kepala atas bantal.Terus gelap....hahaha.Bateri habis dah agaknya.

 Haih, satu benda yang paling penting bila kita sedang sibuk dengan sesuatu perkara ialah..jangan sesekali lupa orang yang tersayang.Yang paling penting:

No 0.000000000   Allah SWT
No 0.000010000   Keluarga tercinta (Ibu Ayah Adik Abg Kakak)
No 0.000000002   Orang selain daripada No 0.000010000

 Kenapa banyak sngt titik perpuluhan itu ye? Well,saya bakal engineer...setiap apa yang saya buat haruslah tepat.Paling kurang pun mesti yang paling persis. Yang paling penting.. Yang atas sekali tu. Kita nih...hidup dah diakhir zaman.Kadang-kadang terleka,terlupa yang mana satu lebih penting.Terlupa seketika Dia yang bagi kita segal keperluan untuk hidup..untuk bernafas.. untuk melihat,mendengar dan sebagainya. Kadang-kadang kita terlupa pada keluarga yang sentiasa bersama -sama kita bila kita susah,IbuAyah yang menanggung kita dari sebesar tapak tangan, kita terlupa pada orang-orang yang sentiasa mendoakan kesejahteraan kita. Kita leka kadang-kadang.

 Ya,kat atas tu aku tulis, Allah tu No 0.000000000. Tapi perasan tak? kadang-kadang dekat No "0" yang belakang sekali , kita tukar dengan nombor lain,yang bermakna nombor tu dah tak jadi nombor yang paling tinggi,yang menjadikan Allah tu bukan lagi yang teratas. Gadget...McD-McD... facebook... Wawa zainal... dll. Bukanlah  sampai tak boleh kita nih nak pakai Galaxy Note 2 tu.. Tapi ketaksuban kita tu kearah mana?

 Yang penting...susunan nombor tu. Ada orang sampai sanggup belakangkan keluarga demi cinta pada abang bangla, ada yang sampai tak g solat jumaat sebab nak berdating... belakangkan Allah SWT.Bukanlah aku nih ustaz untuk aku buat entry sebegini,aku just nak sampaikan.Benda-benda macam ni...kalau kita tak mendengar,kita kena membaca... dan yang paling efisyen. Kita bercakap. Cakap..dan cakap.. Cakap pasal kebesaran Allah...

 Okehlah teman sekalian, hamba nak subuh... jangan lupa,doakan saudara kita kat gaza juga ye. tata

Tuesday, November 13, 2012

forever young


 Ketagih aku dengan Band nih...dari Iceland kot. Lagi-lagi dengan video nih...entah, nak cakap kelakar ada...happy ada.. terfikirkan hari-hari tua nnt pun ada. Tak faham pun apa lyric lagu nih, tapi for sure memang pasal happiness la kan? Ni antara band2 yang akan menjajah malaya time Urbanscape nnt...

Monday, November 5, 2012

Jet setter ,Go getter ,Nothing better

 Salam readers.. lama benar dah rasanya tak update. sempat jengok-jengok je.. Nak BlogWalking pun xdan.. sorry ya teman-teman sekalian. Busy skit la semenjak akhir-akhir nih. Tido pun entah kemana, inikan pulak nak aktif berblogging.hehe...

 Aku demam sebenarnye nih... Haih, demam-demam pun kena pergi lab. Aku pun dah rasa aku nih lebih dari kerja dah. Gaya macam kerja sebagai doktor yang kerja 20jam nonstop . Tapi kalau kerja doctor sekalipun, lapar-lapar senang nak makan. Aku? hanya 2,3 jenis onigiri (nasi kepal jepun) je yg boleh makan kat 7e sini..seminggu sekali takpe la.. main hampir tiap-tiap hari... boleh muntah pelangi.

 Sebenarnya entry ni xde isi ape pun.. saje je nak menaip.haha... oh ya, ade lagu sedap. Lagu yang dah berapa tahun dah keluar, tapi aku baru dengar.hahaha... sangatlah ketinggalan zaman. Nak buat macam mana, dulu saya indie. Mana layan mainstream... Tapi ari tu dengar cam best la pulak. Rase macam nak buat cover.InsyaAllah...nanti.huhu. Agak-agak kalau aku buat dance macam dalam video ni time majlis kawen, boleh tak? haha


Wednesday, October 31, 2012

To My Future Son

  Salam readers sekalian,dan tak lupa juga anakanda tercinta.Oleh kerana daddy tengok semakin lama semakin menjadi-jadi manusia-manusia kat alam maya nih buat entri style gini.. So daddy pun buat lah jugak.. ape salahnya. kan?haha... Daddy memang demand lebih pun. Tapi daddy takmo le buat entry pasal To My Future Wife plak.. kang nanti, mak no 2, no 3, no 4 kamu tu silap faham pulak. ye dak? Haha...Okaylah, To My Future Son...

1. Kamu jangan berangan nak nama panjang-panjang sampai 5 suku kate.Tak comel pun.. Nanti tak muat IC. So secara automatiknya nama kat IC pun jadi burukk . euww

2. Dah nama pun son kan? So kamu takpayah nak jadi maskulin ke, maskulit ke.. Just jadi lelaki normal je. Tak payah nak jambu-jambu ala-ala kpop sangat. Daddy tak suka. ok?

3.Kamu jangan harap la nak suruh daddy belikan benda2 gadget untuk kamu bawak gi sekolah tu. Sedar diri sikit,jangan nak berlagak sangat.Tu duit daddy..bukan duit kamu.

4.Daddy tak kisah kalau kamu malas nak belajar kat sekolah nanti. Tapi dengan syarat, Kalau fail satu subjet.. kamu duduk rumah, berhenti sekolah.Tolong mak kamu kat rumah, dan tak dibenarkan keluar kalau daddy tak bersama kamu.Kamu kena stay ngan daddy sampai umur 18tahun. Padan muka.

5.Kalau kamu nak melarikan diri,nak duduk luar sebelum umur 18thn tu...boleh.Tapi kena bayar pampasan 50% drpd pendapatan kamu time tu. Harap maklum.

6. Time sekolah, buat macho je.. takyah mengorat pun takpe.Nanti awek datang cari kita. Macam daddy dulu lah. Ini nenek kamu yang ajar nih. haha

7. Jangan perdajalkan anak dara orang.Jeling-jeling manja je..

8. Lepas makan, basuh pinggan tu. Jangan nak buat tak reti.

9.Daddy nak kamu tahu, yang daddy sebenarnya minat kat wawa zainal.Daddy tak minat Neelofa pun.

10.Daddy suruh kamu blaja rajin-rajin bukan sebab nak suruh kamu dapat no satu, senang nak kerja. Tapi untuk masa depan kamu sendiri.

11.Habiskan belajar dulu,kerja dulu... baru kawen. Fikir nak kawen tu.. time belajar ok. Sebab Daddy pun macam tu. Hidup kena fikir jauh Son.

12. Orang laki jangan nak emo-emo macam perempuan time PMS. Rileks je.. bertenang.

13. Buat kali kedua Daddy cakap, jangan nak jadi macam orang perempuan. Perempuan emo takpe lah, dah memang dia mengalami gelora dalaman. So dia perlu melepaskan.. Kamu nak gelora ape ke bende?

14. Jaga aurat kamu kalau kamu.

15. Kalau minat kat sorang anak dara nih, pergi jumpa mak ayah die terus. Jangan nak buat galak ajak keluar situ sini, naik moto sama-sama menonggek kat belakang. Balik rumah siap kamu ,Daddy rotan ngan paip getah tu.

16. Tepati masa.

17. Jangan nak berlagak melebihi kemampuan. Contohnya gaji dalam rm1k, dah nak pakai iphone 10. Jangan jadi bodoh sangat lah. Fikir masa depan sikit

18. Nak cari bini, cari bini yang rajin. Rajin serba serbi.. Macam mak kamu nih. Aumm. Muka cantik, tapi masak untuk suami pun malas.Baik tak yah kawen.

19.Kamu pun kena belajar masak, in case isteri kamu nanti sakit, uzur ..tak boleh nak masakkan untuk kamu.So, kalau time tu dah ade anak-anak.. dah boleh berjimat kan, daripada beli makanan kat luar tu~

20. Ingat , kamu tu orang apa. Kamu tu orang islam. So bertindak, dan berfikir pun macam orang islam. Faham?

 Banyak lagi daddy nak cakap, tapi dah masuk maghrib kat sini. ok tata my beloved son.XOXO

Friday, October 26, 2012

The Korbaners-Pumped Up Kicks

 Salam, and good morning readers yang dikasihi sokmo.Tak lupa juga, Salam aidil adha untuk anda-anda disana. Tahun ni..masuk tahun keempat aku beraya haji di perantauan. Well, mungkin bagi sesetengah orang ...Raya Haji nih apa lah sangat kan...mungkin orang tu orang key'el.Tapi orang pantai timur sebaliknya.. Raya Haji sangat-sangatlah meriah.Lagi-lagi area Kelantan dan Terengganu.. Sebenarnye, agak sedih la jugak semalam. Bukan sedih pasal tak dapat beraya di Malaysia yang happening tuh. Tapi sedih sebab pada-pada hari macam ni, tak dapat bersama keluarga tersayang, tapi bertungkus lumus siapkan kerja di Lab.

 Haha... Life aku sekarang ni macam ape ntah... pergi Lab pagi,balik malam. Kadang-kadang esok pagi. Tanpa tidur.. Semalam pun pukul 3 pagi baru balik. "giler".Memang langsung takde life lah sekarang nih. Kalau kerja kuat buat aku selim xpe lah jugak..Ini mana nye nak kurus... stay up malam-malam, perut masuk angin kan? tahu je lah aku buat ape kalau dah macam tu. Aku tak tahu sangatlah budak-budak yang buat degree di Malaysia ni macam mana. Tapi dengar ceritanya ade je yang sampai tak balik rumah.So, macam lebih kurang lah. "kot".. aku tak tahu.. hehe

 Semalam aku call rumah...biasalah.Nak raya kan...sibuk macam mana pun kena fikir hati orang tua. Kalau time belajar nak call family pun susah, nanti bila dah kerja, dah beranak-pinak,lagi liat nak call. Sedangkan mereka tertunggu-tunggu panggilan kita kan? Tapi, Maa Abah aku nih memang kaunselor terbaiklah.. Sentiasa supportive.

"Kesiannye ke mung. Takpe la... berkorban lah sikit.Tahan lah ye..
tak lama dah pun. "

" Biasalah tu... Nak berjaya ni bukan senang.Mung kena sabar lah banyak-banyak."

 Ayat nih buat aku terfikir dalam-dalam yang kalau nak berjaya, memang kena berkorban. Kalau rasa diri tu taknak hidup susah,tak apa.Tapi kau takkan naik ke level yang lagi tinggi lah dalam kehidupan kau tu. Perlu berkorban demi masa depan.Yang penting ikhlas kan hati la kot nak buat sesuatu perkara tu. Bukan belajar sebab nak berlagak dekat kawan-kawan yang tak dapat peluang nak masuk University. Ada je orang macam tu.. Tapi yang berlagaknya, bukan anak saja.. Mak Ayah pun join skali. Padahal anak masuk kolej swasta aje pun. Swasta kan? kau tahu aje lah.. tak mohon pun dapat.Janji ada duit.

 Eh, melalut pulak.hehe.. Seriusnya, aku mungkin takkan pernah lupa susah payah aku kat sini.Ayuh, caw ke kelas pulek~

#nak berjaya,kena berkorban. Macam minah nih lah jugak.

Tuesday, October 16, 2012

I'm not living

 4 cawan kafein aku teguk semalam. Pagi-Ali white Coffee , Tengah hari - Shiro Bara Ko-hi (caffee latte jepun ) , Petang - expresso , Pagi - Blendy (kopi brand jepun)... dan ya.aku tak tido lagi nih. Ini semua gara-gara nak siapkan kerja untuk meeting pagi tadi. Last-last kena marah jugak... Cammano? demmit... rasa nak bakar satu jepun ja.Harem...

 Ok, jum tido.. krokk

Sunday, October 14, 2012

Walking With Happiness

 Aku pulang ke Malaysia musim panas hari itu.. walaupun sekadar 19hari aku di Malaysia. Aku puas. Hahaha. Well , faham- faham saja lah. Kalau dah bercuti tu.. memanglah tujuan no 1nya nak jumpa family kan? Tapi biasa lah..mesti ada lagi tujuan-tujuan sampingan yg lain. haha

 Dulu aku tak boleh terima, macam mana lah 2 pasangan yang bercinta hidup tanpa dating bersama. Dating maksud aku, keluar bersama ( berdua ), makan bersama, tengok wayang bersama, dan mungkin piknik bersama. Tapi syukur lah jugak, sekarang ni aku faham.. yang cinta tu sebenarnya memang tak perlu dating-dating bagai tu. Sebab itu la ade yg cakap couple itu haram.Tak ada keperluan lain selain memuaskan nafsu je.

 Alhamdulillah, setakat nih aku dan dia belum pernah dating lah lagi walaupun hubungan tu sudah hampir setahun. Webcam pun tak pernah.. haha. Bukan tak nak... Bagi aku cukuplah dengan gambar dan suara seminggu sekali. Dating itu memang seronok, kau jumpa dia... tengok dia senyum terhadap kata-kata kau. Gerak geri mata dia.. itu tak masuk lagi part-part yang lebih dari itu.Tapi, bagi aku...cukup lah dengan berpada-pada.

"Kau bukan isteri aku lagi untuk aku labur banyak-banyak sangat"

 Kalu dah jadi isteri aku, jangan risau...semua abang jaga. Tapi anak-anak muda yang masih bersekolah, mak bapak yang tanggung.Ishh... habiskan duit dah bnyk mana agaknya. Walaupun aku sekarang ni, pemegang biasiswa JPA sekalipun pun serba-salah kalau nak guna duit untuk tujuan tak berfaedah macam tu, ini kan pulak duit mak bapak aku sendiri. Kalau jadi, sampai la kau ke jingjang pelamin...kalau tak jadi? Tak payah nak cakap lah pasal janji-janji manis tu... manusia bodoh je yang percaya 100% pada janji pakwe makwe tu. Janji sehidup semati? Makbapak aku pun xde janji-janji nak sehidup semati pun dgn aku... mengade lah kau.

 Kisah silam aku dulu mengajar aku untuk memberi mengikut had yang tertentu. Kalau kau suka dia, cukup sekadar kau cakap kau suka pada dia. Dating? tak perlu... msg-msg pun cukuplah sekadar bertanya khabar dan ingatkan waktu solat.

 Tapi ...cerita utamanya disini, aku pergi rumah si dia la cuti hari tu.. hahaha. Tapi... bukan aku seorang. Tetiba pulak mak bapak aku pun nak join sama... So memang dah jadi macam scene citer melayu lama-lama lah. Sempat jeling-jeling manja aja.. borak pun gitu-gitu je.. ouch. Dan bukan sekali, 2 kali aku datang rumah dia..haha, tamak betul. Dan sudah pasti, hujan dengan lebatnya..Tapi aku suka. nostalgik. hehe


pimpin tangan, berlari di pantai

Friday, October 12, 2012

Mulan berjubah seksi sekali

 Wanita berjubah nampak lebih seksi "sometimes".. Aku bukan berkias nih.Straight terus.. Sebab kadang-kadang tu nama sahaja jubah, tapi ketat serta jarang,  sampai jelas kelihatan Gunung Everest serta Jurang Mariana.

 Okke, bayangkan... seorang perempuan nih pakai seluar dalam.Tapi pakai jeans.. Seorang lagi, pakai seluar dalam, tapi pakai jubah ketat. Yang mana lebih mengiurkan? Ehem2~

 Saje je mention seluar dalam tu, nak suruh fokus kat bahagian bontot la. Saya sebagai lelaki, saya memang suka pun~ okke je.. pakai la.Sila-sila~

Saturday, October 6, 2012

Si gemok + flashmob = flashmok

 Fenomena flashmob nih masih tak habis-habis lagi kan? Bukan sahaja di Malaysia.. di negara-negara lain lah jugak. Tapi disini...... serius aku tak pernah nampak atau pernah dengar sekali pun lagi. Ape yang best sangat ye flashmob? Sampai semua orang beria-ria nak buat? Adakah ia terlalu cool atau awesome? Adakah ia akan membuatkan anda kelihatan lebih langsing atau kurang gemok debab?

 Well, betul la...menarik sebenarnya flashmob nih. Joget ramai-ramai. Laki perempuan joget sama... menonggek - nonggek. Aku suke..hikss.. Paling kurang pun, boleh lah tambah kenalan kan? Buat kawan baru.. Tapi kan...tapi kan.... kenapa banyak sangat Flashmob kat Malaysia ni?? Kalau skali skale nampak menarik lah jugak. Ini... Buat event nih.. ade flashmob, event tu ade flashmob.  Tak menarik bro... Tak kreatif.

"kepala otak kau mendatar"


Thursday, October 4, 2012

suck it and see it. party hard

 Salam readers, Aku dah start sem baru,dan alhamdulillah rasa lebih bersemangat.Muahaha..Maklum lah, baru topup kasih sayang time balik hari tu kan? haha. Ok2...hari ni bukan nak bercerita pasal jiwang-jiwang or lovey-lovey.Tapi pasal party. Bukan Parti Politik tuh.. kalau ade yang nk baca pasal politik, pergi lah blog lain ye. Ok je.. Aku nak cerita kat sini, pasal parti yang kita selalu buat tu la.. macam birthday party tuh.

 Di Malaysia, kalau sebut aje parti.. rasenye tak ada beza sangat kot dengan budaya baratnye. Ada makan-makan, muzik-muzik kuat, game-game sikit kan? Ada parti yang liar, ade jugak parti yang behave. Ada yang kalau tok imam join pun tok imam tak marah, dan ada yang sebaliknya. Tapi yakin, bagi sesiapa yang sampai ke jepun, belajar kat sini ke..kerja kat sini ke.. susah sekali anda nak tengok anak-anak muda kat sini buat parti liar. Memang tak ade.

 Di Jepun, kalau disebut parti ataupun lebih dikenali sebagai "nomikai"...kau akan makan, minum2, dan bercakap-cakap. itu je la.. Sebenarnya, ia lebih kepada keluar dinner sama2.Tapi kalau biasa kau dinner rm10, hari tu mgkin kaun dinner rm50 agaknya. Sebab ape? minum-minum lah! Ya Minum Sake (arak jepun) @ beer! Tapi aku takde lah pulak nak minum-minum kejadah tu semua kan? abes2 pun aku minum jus aje la..

 Bagi kita yang tak minum ni, adui la... bosan giler. Setakat keluar makan2 gitu je.. Dah la lepas tu, bayaran mknn tu di bahagikan samarata.. kurang adil la kan? haaa.. Tapi, apa yang bagusnye.. behave. Aku suka part behave tu. Bising pun, tak kacaw orang.. tak ganggu jiran. Yang lagi bagusnya, tengah-tengah mabuk tu pun dieorg boleh lagi bersih-bersihkan tempat party (kalau buat kat dewan la). Respek lah jugak.. berhibur macam mana pun, tanggungjawab tu tetap tak tinggal. Kita, ade? takdenyeeee.. Sambut Maulidur rasul pun lah, sampah berterabur mcm hujan sampah.

 Eh, melalut ke sampah pulak.. ok2.. Jepun nih, negara yang serba pelik. Ntah le.. aku pun tak tahu,haha. Maklum lah, kita dah buat kawan.. selalu la mereka akan ajak ke parti. Lagi-lagi kalau dah bekerja. Phew.. kalau tak pandai mengelak, duit simpanan memang habis kat situ aje la.

Monday, October 1, 2012

Buka minda,bukan seluar.

 Hari tu aku balik la Tanah tumpah negara ku nih.. hurmm... banyak benda nak komen.Tapi nanti dikatakan sebagai insan yang tak bersyukur dan lupa diri. So aku bagi 2 je la. Sikit aje kan.

1. Bas , LCCT-KLIA
 Nape lah kecik sangat basnye,taw dah shuttle bus kan? orang bawak bagasi besar-besar.. Last2 nak ke KLIA pun susah. kena berhimpit-himpit dengan bagasi besar tu. Tak ke lecer tu.. Aku pernah smpai korea, jepun. Kat negara ni, kalau name je Shuttle bus, seatnya sedikit dan menghadap masing2, dan ya.. ada tempat untuk letak barang, beg2 tu semua. So, lega lah sikit kan? Mungkinlah pasal bayaran pun murah.. Rm2:50 je kan. So, asalkan boleh sumbat ramai orang,bos besar puas hati. Habis citer

2.Information center
 Aku rase muke aku nih dah cukup melayu, kulit hitam manis pulak tu.. Tapi napelah nak speaking jugak. Cakap je lah Bahasa Melayu.. berfikir 2,3 kali aku nak reply dalam bahasa apa. Reply dalam bahasa Jepang pun nice jugak kan? Haih, sampai bila la Malaysian nak kekal macam ni. Konfem kalau Malaysian tak berubah.. kita guna English as bahasa utama. Goodbye Bahasa Melayu.


ok, goodbye

Friday, September 28, 2012

Love Rain



 Pesan orang tua, jangan terlalu cerewet dalam mencari pasangan..nanti yang jenis perangai yang kita tak hendak itu la yang akan buat kita melekat. Serius, kata-kata orang tua nih.. betul. Well, jodoh tu semua kerja Tuhan la kan. Tak tahu lah jodoh aku dengan si dia ni jauh mana. Tapi ya, ciri-ciri perempuan yang aku tak gemar tu boleh ada kat si dia. Tp yang anehnya,entah macam mana hati ni terbuka luas, dan tak ada rasa nak meluat, ape tah lagi membenci.

 Aku , lelaki yang kasar orangnya. Ayat pun sekali bagi pedas sebab aku tak suka cakap benda yang sama acap kali. So, secara automatiknya.. aku pernah tekad dalam diri ni,aku takkan cari perempuan yang manja-manja. Manja maksud aku, serba-serbi kalau buat apa-apa nak minta tolong orang, tak boleh berdikari, hati tak kuat.. dll. Bukan manja yang gatal miang tu. Yang tu, pak imam pun suka. Bukan apa aku tak suka perempuan manja, aku cuma rimas.. secara ringkasnya, hubungan dengan orang yang manja ni.. memang akan ada banyak drama pujuk-pujuk,nangis-nangis. Silap hari bulan, dengan aku yg kasar orangnye nih, sekejap je dah break. Oh man, I don’t like that.

 Tapi sebenarnye sekarang ni, dalam tak nak-tak nak aku tu, boleh jugak terbuka hati itu si dia ni. Terbuka, dan nak! Kalau tak dapat aku menyesal. Hah, begitu bunyinye. Bukan main-main punye nak tu.. Mungkin aku nih jenis yang tak reti untuk memujuk, dan bermanja lara, aku jadi takut nak melayan  perempuan manja ni. Aku ni kasar, dia ni manja. Terlebih sikit, kesian dia. Alhamdulillah, aku banyak belajar. Macam mana nak deal dengan orang-orang yang manja ni. Hehe.  Girls yang manja, cute sebenarnya. Hahaha.. Tapi aku tahu je, girls yg keras mcm mana pun, hati mesti bunga-bunga punya.

 Pernah belajar science kan? Pernah dengar Hipotesis kunci dan mangga? Cinta,macam tu lah. 

Friday, September 21, 2012

I'm back !

 Cewah, macam terminator konon. haha.. Salam readers.. Wah, memang lama sungguh aku tak menaip. Rindu nak menaip..masa nak menaip tu yang tak ada. Tambahan pulak tu, last 3 weeks, aku balik Malaysia.Muehehe..lepas raya baru balik. Rumah aku takde internet..Takde lah pulak aku rajin sangat nak pergi online kat cyber cafe semata-mata nak update blog kan? Lebih baik, duduk rumah..MAKAN. hahaha..

 Nanti-nanti lah aku sambung balik.. adiousssuuuu



Sunday, August 19, 2012

Salam aidilfitri dari saya. di jepang..


 Memandangkan esok hari raya, mohon ampun lah kepada siapa-siapa yang singgah di blok ni yang tersentap,terasa,terangsang..err,terbenci saya ke,Maaf banyak-banyak. Semua itu adalah daripada kekurangan diri saya sendiri. Selamat hari raya ya ;)

 Raya tahun nih, di sambut di negara matahari terbit. Sayu hati aku, sayu lagi hati maa abah aku kat sana. Tadi pun dah dapat mesej dari maa..sebak plak aku time-time nak pergi takbir raye tu. Bukannya aku tak balik malaysia pun, aku balik..lewat sikit je.. al maklumlah, ade kerja nak kena siap kan.muehehe..

 Ade pesanan sikit, berhati-hati lah kat jalan raya.Kepada yang masih remaja.. tak salah kau nak pergi beraya rumah member,tapi tolonglah pakai helmet kalau naik motor. Jangan lah tambah beban mak ayah kau tu.. Mano nak cari duit nanti nak bayar kos luke-luke kau nanti tu kalau eksiden. Itu kalau cedera..kalau mati.. tak ke susah mak ayah kau nak keluarkan duit plak tuh. Kesian adik-adik kecil, adik sepupu,adik saudara kau tu nanti, tak pasal-pasal mak ayah kau tak dapat nk bagi duit raya.

 Oh, bukan saya bermaksud sebegitu. Saya sindir je. Pakailah helmet,bawak hati-hati. Bab mati tu,takda sapa boleh halang. Tercekik kuah kacang pun boleh jadi asbab untuk kau mati. Nah, kat bawah nih lagu raya yang aku paling suka. lagu Mnasir dah puas dah.. X cukup rockstar..


sekian :)

Friday, August 17, 2012

complicated


perempuan
rumit, aku tak faham dengan perempuan

Bila aku dah tak suka, menyampah dengan ex ..
Kau kata, janganlah macam tu.. tak baik,
ikhtiarlah untuk berbaik-baik

Tapi dulu, ex aku jugak pernah jeles dan marah
bila mana aku wish "tahniah" atas perkahwinan ex sblm ex yg ini
habis emo tak tentu pasal.

perempuan,
kau rumit..aku tetap tak faham.

Oh ya, perempuan juga kata begitu pada lelaki
lelaki itu rumit.

sama-sama bebal rupanya.
bagus lah.lengkap.


sekian.

Monday, August 13, 2012

Hidup ibarat mancis yang menyala..

 Anda semua ada baca berita? pasal satu family eksiden di alor gajah last week? Dan yang terlibat tu adalah salah seorang pelajar yang belajar di jepun. Haih, sedih aku nak cerita. Anak baru balik dari jepun,balik nak beraya.. mak ayah mana tak happy kan? Tapi malam tak berbau.. dalam perjalanan pulang dari KLIA ke johor (tak silap aku).. tiba-tiba seekor lembu melintas. Kereta familynya tu ranap..aku tak pasti, terbabas atau merempuh terus lembu tu. Ibu dan adik nya kembali ke rahmatullah. Ayahnya masuk ICU tp alhamdulillah, dah dipindahkan keluar. Besar dugaan. bersabar lah.. dugaan semua ni.

 Memang kita hidup tak lama pun, kita je masih duk leka dengan macam-macam hal duniawi ni. Macam apa yang aku tengah buat skrg ni. :)

Thursday, August 9, 2012

apa kaitan kamera dan romantik?

 Saban hari aku dapat invitation untuk event di fb.. haih, mengeluh lah jugak..Banyak teman-teman yang satu sekolah, satu batch dah nak kahwin. Lepas raya nih saja dah 4 pelamin. Ada yang aku sempat datang,ada yang tak sempat.Nak buat macam mana, lepas raya baru sampai Malaysia.hehe.. (tak sabar nak baliklah) . Untung lah depa semua, dah boleh kahwin. hahaha..

 Aku rasa sekarang nih memang dah jadi trend kot,kahwin je nak tempah photographer.. photoshoot la kononnye. Wah-wah, romantiklah kononnye. Tapi, entah lah...aku tak nampak sangat romantiknya sebab nampak terlebih plastik pun ade kadang-kadang. Aksi-aksi dalam photo yang di shoot tu kebanyakkannya tak natural..semua mengikut arahan yang diberikan oleh photographer tu kan? Bila photographer suruh buat macam nih,kau buat macam nih, suruh buat macam itu,kau buat macam itu.Kadang-kadang sampai melampaui batas pun kau ikut buat saja.

 Mungkin bagi orang lain , lain definisinya.Bagi aku,menempah photographer untuk photoshoot weeding khususnya untuk photoshoot "sebelum" wedding nih taklah romantik mana. Tak cukup.Kalau time wedding tuh, nak buat macam mana kan? kena la ade photographer juga samada berbayar atau tidak. Aku pernah tengok satu video koleksi gambar honeymooon satu pasangan mat salleh yang di postkan di youtube. Pergh, sweet habis.. Mana tak hanya, dengan hanya berbekalkan toy camera yang sangat murah, klau kat sini boleh dapat dengan harga rm40 je, die orang ambil gambar mereka sendiri sepanjang honeymoon tu. Siap-siap terjun kolam lagi you. Buat apa bayar mahal-mahal,kalau nanti bila lepas kahwin.. kau tengok gambar kau tuh.. selain daripada gambar yang cantik, kenangan romantisnya tak ada.Yang ada hanyalah, suara arahan daripada photographer tu. Katakanlah, bila dah tua nanti, bila kau tengok gambar yang kau sendiri ambil tu..kau mesti teringat..apa yang kau sedang buat time tu bersama si dia kan?

 Sebab itu aku selalu sediakan satu kamera disisi.. dan sentiasa pastikan bateri aku full,bagaikan askar nak pergi berperang. sentiasa bersedia. Bagi aku setiap detik kau bersama yang tersayang itu sangat berharga. Shoot lah sendiri, tak perlu eh nak upah-upah photographer bagai. tak kiralah guna toy camera ke.. hanset murah ke..DSLR ke..  yang penting, kenangan waktu itu. Kalau aku? aku print gambar-gambar itu satu persatu. Sebab bagi aku, itu lagi romantik...kau boleh tulis-tulis kat belakang gambar tu. haha.. euweuw~

get a life dude!

 Aku kat sini dah hampir 3tahun setengah menghadap kerenah masyarakat jepang kat sini. Entah kenapa, aku jenis yang bukan akan cenderung untuk berbaik-baik dengan orang yang nerd-nerd,baik-baik. haha, bukan lah aku tak suka..Tapi bagi aku, aku suka dengan kerenah orang-orang yang sedikit samseng nih. Aku tak ke sekolah asrama penuh dulu pun pasal ini. Tak nak hidup bosan. Budak SBP mana ada kaki rempit..xde kan? ada ke budak perempuan yang jadi minah rempit? xde.. setakat bertumbuk tu ade lah kot.. samseng-samseng sikit. Aku sendiri pun pernah terlibat.Maklumlah, bila jadi pengawas nih..bila garang sikit ramai orang tak suka kan?  Itu yang aku suka. Eh-eh..terkeluar dari topik utama dah..

 Well, aku kat sini memang dikelilingi oleh orang jepun. Kiri kanan depan belakang memang orang jepun. Aku faham, ramai rakyat malaysia kat tanah air aku nih jakun sangat dengan budaya jepun dan korea nih. Oh ya, mereka memang banyak nilai-nilai moral yang baik.

"kadang-kadang aku nampak mereka lebih islamik dari aku"

 Tapi, oleh kerana dah hidup disini.. lama kelamaan aku faham,kenapa agama itu begitu penting dalam kehidupan seharian kita.Di sini kebanyakkan mereka adalah atheist.. sampai aku mula datang ke jepun dulu.. mula-mula nak buat kawan. Kawan aku tanye, tuhan tu macam mana? tuhan tu ape? Faham tak betapa susahnya kau nak explain tentang agama kau kepada seseorang yang langsung tak tahu menahu tentang agama? Well, mungkin drpd keturunannya memang atheist,dan dia ini generasi yang ikut saja, bukan salah dia lah. Mungkin tak ramai yang tahu, yang kebanyakkan orang jepun disini.. berkahwin digereja ikut agama kristian walaupun dia bukan kristian,tapi bila mati .. ade yang mayatnya dibakar ikut adat nenek moyang mereka. Nampak tak betapa terpesongnya mereka ni? Dan mereka memang tak ada sebarang masalah untuk menyambut sebarang perayaan. Krismas mereka sambut, tahun baru buddha pun dia sambut, depavali je tak sambut..sbb tak ramai orang india disini.

 Sedih jugak ... sedangkan kehidupan dieorang lebih islamik dari kita. Tak perlu aku hurai banyak lah pasal level islamik mereka nih. Cakap pasal masa pun semua orang tahu. Tapi oleh kerana, mereka bukan jenis yang faham agama, tak amalkan agama dalam kehidupan.. hidup mereka meaningless. dull. kosong! sentiasa mencari kepuasan dalam hati. Pergi minum di bar... hangout dengan gadis-gadis,flirting-flirting, dan apa yang menakutkn, disini.. kes jenayahnya, banyak yang psiko.Mungkin sampai satu tahap kau dah tak tahu cara nk melepaskan tekanan, begitulah jadinya. Malaysia kita macam mana? Aku nampak kita semua dah ke arah situ jugak. Masyarakat kita boleh dikatakan semua beragama, tapi macam lebih kurang je aku rasa.mungkin level kita lg rendah dari mereka. mereka tak fhm agama, kita?

 Kawan satu lab ngan aku selalu ajak aku keluar malam selepas buat-buat kerja di lab. Dia beranggapan , yang aku nih xde life.. ye la, balik lab..duduk rumah. Mereka? keluar minum-minum lah. kejadahnya..dan ade jugak yang ajak berparti di nightclub.. kata senior aku..

 " nanti boleh la flirt ngan budak sekolah weyh, siap boleh buat balik rumah tu..jom le"

Kejadahnye.

 

Tuesday, August 7, 2012

istikarah

 Housemate aku gelak tadi..bila aku cakap aku nak solat istikarah. Haremmm... perkara biasa yang orang akan cakap bila solat istikarah nih, tak habis-habis pasal jodoh la kan? betul? kononnya ade dua pilihan la,empat la, tiga belas la... Come on.Istikarah itu luas, Islam?? lagi luas. Istikarah tu tak terhad pada tujuan nak dapat petunjuk pasal jodoh je. Pasal lain-lain pun boleh.

Saturday, August 4, 2012

ku coba untuk setiya

 Kenapa ya, setiap kali kita cuba untuk setia...datang pelbagai dugaan. Haha.. ouh, bukan maksud kes si gadis  aku yang curang, tapi ex-ex serta kawan-kawan perempuan yang seakan-akan cuba mendekati tu datang mendekatiku.Yang ini datang minta aku kembali, yang ini cuba untuk tarik balik perhatian, yang kawan pula macam-macam lagi lah.. yang anehnye,time aku single mingle.. takde plak nak datang,tengok muke aku pun tak nak.Tapi bila aku dah mulakan step untuk mengejar seseorang yang aku mahu hidup bersama ( alhamdulillah,sekarang masih bersama,harap cepat dapat kawen & berkekalan sampai jannah ) tiba-tiba ramai plak yang datang cuba untuk menarik-narik. Damn..

 Bukanlah maksud aku, aku ini hot giler, sampai orang perempuan kejar mengejar cari aku. bukan. Aku just terfikir, mungkin ini dugaan..salah satu ujian cinta ni,kita akan diuji melalui kesetian la. Sebabnya, dalam dunia nih..bilangan perempuan makin bertambah.. and for sure, bilangan gadis-gadis cantik,ayu,baik perwatakan,comel lotte juga bertambah. Kalau dengan yang "sekarang" ini pun kau tak boleh nak setia, nanti bila dah kahwin.. Lagi susah hidup kau. Lagi-lagi bila dah ada anak,dan time tuh hati kau start nak goyang suka kat minah tu la,janda nih la.. satu perkara je yang aku pegang dari dulu sampai sekarang...

" kau tak boleh halang orang lain untuk suka pada kau, tapi kau boleh halang diri kau sendiri daripada berperasaan suka,cinta terhadap orang lain"

 Akan ada yang cakap, "soal hati nih mana boleh paksa-paksa" "cinta nih kadang-kadang tak boleh dikawal, dia datang dengan tiba-tiba" then lepas tu keluar lah statement daripada mulut si suami/si isteri yang sudah beranak 5 orang.. " kami sudah tiada perasaan antara satu sama lain" .Itu statement yang dibina atas dasar melepaskan diri kerana nafsu kau aja.

 Mungkin kali ini, hubungan aku dengan sigadis ni lebih underground. Berbalas-balas komen di FB pun tidak,apetah lagi nak buat status in a relationship with si gadis bagai tu. So, ramai yang tak tahu, aku dah tak single. KOT. muehehe..perasan betul.

Friday, August 3, 2012

stay calm and "mengucap banyak-banyak"

 Perasaan ini kadang-kadang buat diri ini jadi kurang stabil..perasaan marah, jeles, meluat, dengki,tak puas hati.. dan lain-lain. Aku sedar satu perkara , tak ada apa yang perlu di panjang-panjangkan kalau bergaduh dengan yang tersayang. Just stay calm, and mengucap banyak-banyak. Jangan terlalu sibuk merebut title juara debate antara orang tersayang,baik mak ayah, adik beradik, pasangan suami isteri, kekasih, mahupun kawan-kawan. Percayalah, hubungan yang anda bina itu lebih berharga dari segala-galanya. Memang betul, kata orang..kalau tak diluahkan, nanti bernanah lah hati tu. Tapi bukan itu masalahnya.. masalahnya bagaimana cara kita menghadapi masalah itu, dan cara kita mengatasi. 

 Kau tahu bukan, setiap orang lain perwatakan, lain permikirannya.. Jadi lain cara yang kau gunakan untuk meluahkan ketidakpuashati kau tu, lain lah keputusan yang akan kau dapat. Sebagai contoh, girlfriend kau ni seorang sangat mudah terasa, tak boleh berkasar sedikit. Tetapi kau pula sebaliknya..boyfriend yang sedikit kasar orangnya. Nampak tak, bagaimana cetusan-cetusan api ini sangat mudah nak terhasil? sedikit sahaja kesilapan, tak mustahil.. hubungan cinta mereka ni boleh berakhir. So bagaimana? Perlu ke si boyfriend marah dengan lantangnya girlfriendnya jika girlfriendnye melakukan satu kesilapan? dan Perlu ke si girlfriend terus nak emo dan sentap sahaja,tanpa memikirkan isi yang ditegur oleh si boyfriendnya? 

 Kita masing-masing punya akal. Sebelum kita bergerak untuk melakukan sesuatu yang melebihi batas, fikir dahulu apa cara,dan isi yg hendak disampaikan atau diterima. Itu baru matang namanya.

 

Thursday, August 2, 2012

This Is How I met Her Father

 Salam readers..hehe.Ini bukan drama Mat salleh yg seperti korang tengok tu..  How I Met Your Mother tu.. hehe,Oh ya..aku rasa Robin tu cun lah. Ini cerita macam mana aku nak berjumpa dgn gadis idaman kalbu aku nih. Bermulanya....

*************************************

 "Maa rasa nak mkn pizza la yie.." kata ibu . "oh ye ke? hah..okke je... sy masak la esok tgh hari tu" (ptg tu aku nak g ke KLIA,nak balik jepun dah).  "Hah,molek la tuh abang long..nak jugak" kata adik bongsu kot.. cewah,mcm aku nih takde kerja je. " Tapi brg-brg takde...nak buat macam mane... " . Maka ibu berkata " Ala... cheese dah ade la dalam peti tu" . wah..boleh tahan bersemangat..adik aku plak buat-buat muke macam minta penampar. Haish.."oh...hurm,takpelah..esok pagi sy g keluar ke bandar la skjp.Alang-alang tu saya nk g ambil barang kawan sekejap"

 Barang kawan? hehe.. ok.Ini penjelasannya.. ada seorang gadis ini. Eh,bkn gadis biasa.. special skit. "Awak.. saya tertinggal ubat ngan jam lah" "waa,mcm mane nih?" kata si gadis. "Laa...ade ke tertinggal, dah tu kire mcm mane nih? ubat awak tu takleyh kan klau tak makan sehari? " .. "a'a.. macam mane nie"... Taklame kemudian,  " awak,nanti saya suruh abah pass kan barg tu kat awak ye .." kata si gadis. "hah?   eh.. mesti abah awak tak tahu kan jln ke rumah saya kan..takpe lah,saya g ke bndr..jmpe kat sana ok? " balas dari aku. " abah mmg nak hntr atuk ke hospital kekgi,jmpe kat hospital sana je ok? alahai..mcm menyusahkan lah pulak". Maka aku dengan machonya berkata " alah..ok je la,bkn jauh sangat pun"  Kate orang, awek punye pasal lautan berapi sanggup ku redah,ini kan pule jalan raya.

 Tapi yg nak dijadikan ceritanya,keesokkan hari tu aku tdo selepas subuh,pkol 10 baru bngun.Sperti yg dijanjikan dgn ayah si gadis..kami berjumpa di hospital jam 11tgh hari.maka apa lagi,lintang pukang lah jawabnya. Bawak motor pun sampai nak meletop je enjin.Maklum lah, Honda Wave aku nih palimg laju boleh smpai 105km/h je. Tapi malang tak berbau sialan ;ah pulak..tetiba ade pakcik polis buat road block.. hujan turun renyai- renyai.Aku cuba buat muka selamba dengan harapan pakcik polis tu lepaskan aku mcm tu je,tapi tak dpt...

 "mana lesen dek,nak tengok" kata pakcik polis.. "eh,awak kena tmpl L kat moto awak ni,mana sticker? " "mcm nih lah...." (aku dah bayangkn pakcik nih nak mintak rasuah..haha)  "sy nk saman awak pasal kes tak tampal L nih pun alang2,nnt kalu kena denda kena bayar rm200,pastu ke dimerit lg.So sy saman awak atas xde cermin sisi je lah ye.. baru rm50"...maka aku pun cepat2 berkata,ok bang... selepas tu aku terus berlalu dengan behave depan pakcik2 polis tu...dan selepas itu pecut mcm palesit. Hujan turun makin lebat, dan aku dah nak smpai ke hospital. Sesampai je aku di hospital..hujan berhenti.  "CISSSSSSSSSSS" dlm hati.

 "hello,assalamualaikum pakcik..sy sampai dah ni,pakcik kat mane ye skrg ni? ".. " wslm,smpai dah ke? ok2..pakcik g kat awak..jmpe kat farmasi lah" sahut pakcik.. (si gadis dah siap bg no ayah nya kat aku) . "ok2 pkacik2.."... tunggu dah jmpe..kami borak2,siap pergi minum teh tarik skjp. haha... Alhamdulillah,ayah si gadis ni sngt sporting orangnya. Suka melawak.. Aku nmpk lah sedikit masa hadapan aku kat situ.ewah-ewah..haha.

 Rancak kami berbual.. pasal si gadis,pasal kerja , pasal cuaca sekarang, dan ya...pasal lokasi rumah si gadis itu.Tak sempat aku nak abis kan roti bun aku...datang kenalan pakcik ni.MashaAllah...suasana macam dalam cter matrix yang ada kamera pusing-pusing tu. Senyap... Pakcik senyap.. aku pun senyap.. Ouh demmit.. maka tak lama selepas tu, aku pun borak-borak lah sikit lagi, dan disebabkan dah mati akal.. aku pun.. minta kebenaran untuk mengundur diri lah.. Lagipun, memang aku tengah rush pun.Nak beli brg2 nak buat pizza lagi. Aku capai helmet, start honda wave aku... dan mula untuk keluar dari kawasan hospital itu.

 Ya Allah, ape lah dugaan... belum sampai lg ke pintu keluar hospital itu.... hujan tiba-tiba turun dengan lebatnya...dan aku,langsung tak pakai baju hujan. just nice... Tak pasal-pasal,aku stop tepi rumah orang,hanya untuk pakai baju hujan. Maaflah tuan rumah, saya bukan mat pit yg tengah usha line nak pecah rumah tuan. Hujan masih turun dengan lebatnya, dan aku stop di balai polis sekejap. Langsaikan saman bro.. takkan nak fly ke japang dan tinggalkan saman suruh mak bapak pulak yang bayar kan? seperti biasa.. aku keluar je dari balai polis tu.. hujan tadi stop... aku tahu tak elok, tapi yang aku buat time tu adalah mengeluh. haih..

 Kali ini, aku tetap dengan baju hujan aku... keluar untuk ke supermarket CP.. nak beli barang buat pizza.. dan ya,sekali lagi..hujan turun dengan lebat yang sangat giler. Tapi kali ini,no hal..sebab aku dah berbaju hujan. muehehe...maka aku pun merempit laju sampai ke supermarket CP. ouh ya,smpai saje,aku terus meluru masuk ke bahagian sayur-sayur. Damn...mahal giler.Tak jadi... aku pergi plak ke pasaraya TM. oh ya..kali ini,tak hujan.. Siap membeli barang-barang...sempat lagi aku usha gula-gula dan jajan nk bawa balik ke japan.bekalan untuk setahun lah katekan. konfius...nak ambil cadbury..atau kek lapis apollo. Last-last aku amek gula-gula fruitplus.haha...

 Maka,dah setel semua.. aku pun bertolak pulang,dan tak perlu aku cerita apa yg terjadi selama aku atas motor tu. Kasut yang aku nak bawak ke Japang ni,basah kuyup...ouhhhh.sadis.Nasib baik ade peti besar gedabak kat rumah aku tu. haha. Maka pizza pun siap, family dapat merasa.. dan ya, si gadis pun. Dia hantar aku kat KLIA hari tu, dan begitu lah caranya aku berjumpa ayah dia.


Wednesday, August 1, 2012

BENCI

  Pernah kau rasa,perasaan benci pada orang yang dahulunya kau benar-benar sayang? Aku sedang merasakan... Betul lah kata orang, bila sayang...jangan berlebih-lebihan.Macam aku sekarang ini, dulu kalau boleh tiap-tiap malam nak jumpe via skype.Sekarang? nampak saja nama si dia di mention kan dimana-mana..samada di facebook,mahupun di twitter, aku jadi seolah-olah orang yang tiada imannya. Habis keluar maki hamun, carut marut aku. Bukan kerana aku jenis yang tak mudah memaafkan seseorang.Tapi aku jenis yang sebaliknya. Tapi berkaitan dengan hal si dia ni, entah lah.. mungkin makan dalam sangat.Sudah hampir melibatkan keluarga aku dan keluarga dia sendiri. Tapi aku masih tak faham kenapa dia buat begitu, kerana die terus senyap,tanpa mahu memberi sebarang penjelasan dan bertindak seolah-olah semuanya ok. Aku benci.

Friday, July 6, 2012

Konsert band-band Malaysia sangat SUCK.SERIUSLY

 Oh ya,assalamualaikum.Ya,aku peminat muzik tanah air.. dan dengan fenomena yg dimana, semua rakyat malaysia berduyun-duyun nak jadi artis pun aku tak terlepas. Eh,bukan lah aku yg nak jadi artis tu.. Aku hidup lah time nih.. dah faham maknenye.. apa itu, ujibakat suara merdu,mentor,AF bagai tuh. Aku tahu.. dan yg paling aku suka sampai sekarang, indie band Malaysia lah.Tapi malangnya...

"muzik band kita nih hanya sedap didengar di CD atau di radio"

 Kenapa aku cakap macam tu? Kau pernah ke konsert? Ouh ya,aku pernah sekali..  Dalam CD punye sedap suara vokalisnye.. gitar mantap..sound sedap.. Tapi bila time konsert... bunyi macam orang yg lain main gitar untuk rakaman dieorang. Bukan lah aku nak kutuk hasil karya tempatan.Seriusly,aku suka.. Macam lagu-lagu dari hujan,Butterfinggers,Pop Shuvit.. tp tetap... walaupun band2 yg aku sebutkan tadi itu pun dikira band yg "besar" di malaysia.. masih x boleh perform sebijik mcm band-band orang puteh.Tak percaya, check la sendiri. Muse ke.. Greenday ke.. dan ouh ya, Band yg aku minat dari dulu smpai sekarang, Avenged Sevenfold.

 Well, banyak faktor sebenarnye yang menyebabkan performing mereka-mereka nih langsung x seindah bunyi dari CD. Name pun rakaman kan? Aku yakin sangat-sangat.. banyak berlaku "edit" pada lagu mereka. ye lah,nk bagi sedap kan? kalau tak sedap,sape nk dengar.. edit suara,edit bunyi gitar,edit segala lah.. So hasilnya,sebuah lagu yg dengarnye sedap di telinga.Sekarang nih semua boleh buat dekat laptop je kan?

 Ade lagi, mungkin kemudahan yg disediakan di stage tu tidak perfect. Noise yg terhasil banyak... bunyi bercelaru.. tak stabil.. dan last sekali.. artis itu..

"sememangnya tak melakukan sebarang persedian yg rapi"

 Please.... tolonglah,orang dah bayar tiket mahal2 nak tengok konsert rock of the world,gitar ko bunyi mcm haram je. Tapi sibuk jugak nak perform untuk konsert tu.Come on lah.. Membazir duit aku jeh.Memang lah, pergi untuk bersuka ria ,joget-joget sikit,cari awek cun.. tapi.. kalau mcm tuh performing nye, baik tak payah. dengar cd dlm kereta lagi bagus.

 Sumpah,klau aku yg nk ke konsert-konsert band malaysia nih..aku tgok dulu performing live dieorang yg lepas-lepas.. klau lagu di CD menjerit macam setan, tapi bila konsert.. hampeh..  Aku rela tak pergi. Bawah ni, band yg aku rase perlu kot band boy malaysia ambil iktibar..

"kalau nak buat sesuatu,buat betul-betul."


Monday, July 2, 2012

kau gemok boleh lah

 Aku teringat akan aduan-aduan adik aku dulu.. haha,aduan lah sangat.. Adik aku nih,badan tuh boleh tahan gemuk la jugak.. maklumlah,baru nk membesar orangnye,makan kuat. Sekarang dah nak hensem macam abang die dah.haha. Well, dia nih walaupun gemuk,habis semua sukan die nak sapu. Lumba lari 100m pun die masuk.. Yang lawaknya,bile die dapat no 3 dlm lari 100m tu,ape kawan-kawan die cakap?


"Badan mung gemok boleh lah!! "


 Dengan penuh hasad dengki agaknya.. hahaha. Aku cume nak ckp.. orang kita,macam tuh la. Suke menyalahkan sesuatu yang tak lojik salahnya. Errr faham kah? Ini contoh besar yang aku boleh bagi lah.. Rasenye semua tahu kot pasal BERSIH kan?  Berapa orang yg salahkan abam-abam polis kita? Berapa orang yg caci maki abam-abam polis kita? Berapa orang yg hilang pertimbangan, join skali pukul abam-abam polis kita? 


 Bukan lah aku membantah BERSIH tu,malahan kalau aku berpeluang,aku pun nak turut serta join. Aku sokong pergerakan revolusi ni. Dah banyak sangat aku dengar tahi orang-orang kerajaan yg buat,tapi ditutup mata oleh sebelah pihak. Tak suci dah Tanah Tumpah Darah Ku ni. Tapi fikirlah sendiri, Polis-polis tu hanyalah orang suruhan kerajaan. ORANG SURUHAN YANG MENCARI MAKAN UNTUK ANAK BINI DIEORANG. Aku seriusly tak faham dengan perangai "orang kita" yang terlalu cepat emosi. Kau marah polis,kau caci maki polis... Gua tanya lu.. Kalau BAPAK ngan TOK lu POLIS, orang caci maki dieorang kau marah tak? Orang pukul dieorang kau marah tak?


 Ye,aku tahu,ade polis mulakan percikkan api dulu kan? Ada yg menyamar... Aku pun tak tahu lah sngt psl tu. Tapi, itu mereka yg memang berniat untuk buat. Anda yg mulanya mahu berdemo dengan aman,tapi selepas itu turut serta ikut mereka,kenapa? Berapa ramai yang ikut? See? Orang kita kalah dengan emosi.. Then kau salahkan sesama sendiri,bukan nk cari salah sendiri. 


"AMARAH KAU TU,BUAT KAU TAK LAYAK UNTUK BERDEMO"

#better duduk rumah marah orang-orang yg bakal tarik kau ke neraka nnt.

Tuesday, June 26, 2012

aku lihat layu dalam Melayu




Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur dikata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri memerhati dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri
Membiarkan bunga raya melayu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu
Tanah air kita yang punya
Kita siram kita baja tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa
Kita lupa nenek moyang kaya-raya
Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia
Ya tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila dirapat
Selalu malu bila soalan diaju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tetapi ragu
Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai
Perjuangan kita belum selesai
Perjuangan kita belum selesai

#klau aku masih dibangku sekolah time ni,serius time persembahan untuk hari sambutan kemerdekaan aku nak nyanyi lagu nih.seriuss

Friday, June 22, 2012

mengusha perempuan tak bermakna mahu mengorat

  Ade seorang perempuan yang aku suke usha...honestly,aku langsung tak ada perasaan sampai nak mengorat bagai,ape tah lagi nak jadi kan teman hidup yg serius.. Cume kadang-kadang aku rase terkenangkan pada orang yg lain bila aku tengok dia nih. perangai sebijik.. kata-kata pun sebijik.. muke? ntah.. aku tak pernah tengok smpai situ..

 Aku memang jenis yg banyak termenung... kadang-kadang,aku hanya bertemankan sebiji kamera,lepak sorg-sorg di tengah kawasan yg sibuk macam bukit bintang,petaling street..dan ye.. di jepun ini pun,same. Buat ape? Usha orang la...Dunia ini terlalu luas untuk aku hanya melihat pada alam ciptaan-Nya sahaja. Manusia itu sendiri macam mana? Sebaik-baik kejadian bukan?

 Haha..tergelak aku sorg-sorg kadang-kadang. Aku nih dah betul-betul jatuh hati dengan topik "manusia".
Duduk lepak-lepak pun usha manusia. Nak ambil gmbr pun? gmbr manusia (snap). Research aku skrg ni pun? Ya,pasal manusia... (biomedical engineering).

 Berbalik pada cerita perempuan td, dan ye..gua xde rase nk mngorat pun.. Die buat aku teringat kat kawan aku.. Try la, mungkin kau pun akan jumpe juga.Orang yg karenahnye sebijik macam adik kau ke... kawan kau.. atau mungkin pakwe kau.. haha. Adios..

Wednesday, June 20, 2012

YOU'RE UP TO YOUR SAME OLD TRICKS AGAIN, DUDE.

 Salam readers.. haha.No love-love for today.. Oh tuhan..apakah dugaan aku jmpa makhluk homosapiens seperti ini? Cis.. Sungguh aku rasa mahu belasah kau.Walaupun pada realitinya kau tua dari aku. Sampai bila nak berubah?  Haih.. mengeluh panjang bila aku tengok kau buat perkara sama lagi dan lagi.. Macam parasit.

 Kenapa parasit? Kau buat perbuatan yg terkutuk...then sekelompok kawan-kawan yg baik dengan kau tahu.. then kau lari tinggalkan mereka. Then cari kelompok yg lain pula.. bagi mknn,bg pnjm wang beribu2.. and then bila kelompok baru pulak tahu cerita yg sama..kau cari newbies2 yg innocent plak dah.. wow. Bijak strategi kau. Nak rasa marah tu ade..Tapi aku rase kesian pada org-org yg ditinggalkan..Seolah-olah,mereka pulak yg melakukan kesilapan. Tapi bila aku dengar nasihat para senior yg lain.. Aku lagi kesian kan kau, wahai senior paparazit.

"Biarlah die,dah lame takde kawan...biarlah die berkawan."

Sunday, June 17, 2012

I Don't Think About You Anymore But, I Don't Think About You Anyless

 Salam readers. Salam Isra' Mikraj untuk semua readers yg beragama islam :) Apa amalan2 sunatnye? banyak... bulan rejab kan~ Tapi,g cari sendiri la.. banyak je skrg nih. Kat status Fb pun berlambak je aku rase.hehe

 Aku tertarik bila baca satu blog ni, yg entrinya psl Ex.. haha. Menarik sbnrnye..ex.. Ramai orang yg ade ex,tapi smpai sekarang,dia masih dalam proses untuk menambah ex mereka. Kau faham maksud aku bukan? Kesimpulannya,semakin banyak kau bermain cinta,semakin banyak lah ex kau.

 Tapi boleh ke kau lupakan? Konfem x kan? Lagi2 dgn negara Malaysia nih yg tak sebesar benua Afrika.. break hari ni,entah2 esok luse ketemu lagi. Bagi yg bnyk bermain-main cinta nih.Hentikan lah. Iya,betul pengalaman itu penting.Tapi apa yg lagi penting kau tu sendiri.

 Tak perlu nk guna alasan,"aku tak jumpa lagi jodoh yg betul". Sbb apa yg aku fhm berdasarkn pengalaman dengan manusia sekitar aku, bukan pasangan kau yg bermasalah..kau sendiri yg bermasalah. Kalah dengan nafsu. Klau time bercinta pun anda lemah, tak mustahil bila dah sampai ke alam perkahwinan nnt pun,anda boleh break..dan ikut lelaki atau perempuan lain.

 Itu mukadimah aje la... haha. Kau tahu.. kajian ade menyatakan bahawa.. rata-rata pasangan akan berasa kurang selesa bila pasangannya berckp-ckp tentang kisah ex nya. Ape yg aku boleh kata.. perasaan jeles dan rasa tidak selamat tu wujud la. Tak salah sebenarnye untuk kita bercerita tentang ex pd org bru yg datang dlm hidup kita tu. Sebab ia juga salah satu nk test psngn kita tu, open minded ke tidak. Sekurang-kurangnya die tahu kita tak suka org mcm ex kita tu kan? tp,klau bukak sikit da meletop,fikir bkn-bkn..baik kau blah je awal-awal.haha

 Tapi tak bermakna kita boleh berckp ttg ini setiap masa. Bodoh namanye.. Seriusly bodoh. Tak ada psngn yg akan gembira bila dgr cerita psl cinta kau dgn ex kau dulu tu. Ibarat kau sedang mendengar mak ayah kau sedang membandingkan kau dgn anak jiran yg englishnya A1, kau pula E. Sebagaimana kau yg x suka dgr, psngn kau pun x suka dgr.So buat ape nk bercerita tentang itu kan?

 Ramai psngn beranggapan, bila die bercerita tentang keburukan ex die, die boleh tutup psl keburukan diri dia.haha.. No, Allah tu Maha Besar... nnt Die tolong bukakkan cerita keburukkan kau tu sendiri kat ex kau. Dan mungkin proses tu berulang-ulang sampai kau insaf. Ada satu cara untuk elakkan perkara-perkara mcm ni drpd berlaku..yg paling afdal la aku nk bagitahu.

" Kawal Nafsu Kau dan Sentiasa Muhasabah Diri ... dan BERUBAH"

 Secara lojiknya,bila kau tiada ex,maka tiada la kisah "ex" yg kau nk ceritakan pd psngn kau kan? Tapi zmn skrg nih, ssh dah nk jmpe org yg xde awek,pakwe nye.. semua pakat-pakat  nak ade. Walaupun muke tak hensem mcm aku pun x terkecuali. uihh.. Tapi itu dulu la. keh3... sekian terima kasih.



Wednesday, June 13, 2012

berkata dengan jari


Aku lelaki,
Tapi aku juga manusia.
Aku gagah perkasa,
Ya,aku tetap manusia.
Aku tiada apa,
kerana aku hanya manusia.

maafkan aku.
adinda.

 #

Monday, June 4, 2012

Spinder di kepala!

Assalamualaikum readers.. wah, terasa letih sekali.. Letih perjalanan Osaka--Yamaguchi masa terasa.. iye lah, smpai pkol 7.. Pkol 9 dah siap2 nak ke lab. Terbaikkkk

Kenapa spinder?? Hahahaha.. aku teringat something td bila aku duk berborak dgn seseorang td. Bukan spinder tiga segi yang aku maksud kan.. Tapi Sepak takraw weyh!! haha.

Dulu masa aku form 1 , aku ada la main takraw.. wakil dorm aje. Keh3. Then ade la senior yg giler2 sikit. Nama team aku "spinder". Ape ke bangan aku pun setuju je time tu pun aku tak tahu. Semangat... Siap buat banner bagai.. kain ikat kat kepala kaler kuning, ada tulisan spinder kaler merah pun kami buat.. rosak... Rosak...

Tp alhamdulillah, dpt la jgak no 1. kah3..

Saturday, June 2, 2012

Tiada wang,Tak boleh kerja

 Assalamualaikum..



 Oh ya,lama aku tak menaip...terlalu busy dgn kehidupan realiti.Aku tengok blogger-blogger lain aktif je menaip,eh korang nih takde kerja ke? huhu..jeles aku,banyak betul masa korg smpai boleh buat 3,4 entry satu hari. Tapi sejujurnya,bila aku tengok org buat entri smpai 3,4 entry satu hari...takdelah aku akan bace pun..aku tengok tajuk je...sebab aku tahu,blogger tu konfem bnyk mengarut. BANGG!!!!!

  Sekarang sedang busy untuk mencari kerja actually. Ke situ...ke sini... wah,pokai duit aku. Last week,baru ke Tokyo. Malam ni ke Osaka.Next week ke Tokyo balik.. tiap2 minggu outstation. Harap2 la usaha-usaha aku nih berhasil. Bnyk kot habis duit nih.. klau dah perbelanjaan ke tokyo saja dah RM1000 plus2. Cam mane tak pokai ? Gilerrr

  InsyaAllah,kejayan itu milik manusia yg berusaha bukan? hehe.. kat bawah ni,gmbr yg aku ambil time kat tokyo... wah,letih..letih..letih..



Saturday, May 19, 2012

Doodle dari Si Macho yang comel

 Salam readers, wah...lame nak buat entry,tapi asyik terganggu je.. Ini hasil doodle dari Si Macho yg comel lotte ..Terima kasih sekali lagi ye , FM.. Meh2 semua pakat langgar blog Feeza Macho nih...  Kasik langgar sampai habis ye. Remuk pun takpe. Hahaha



haha..saje je taruk "hak cipta terpelihara" tu..  Org kasik kat kite,mane boleh senang pass kt org lain kan~ 

Tuesday, May 15, 2012

kiut tak? hahaha

Salam readers...wah, tetiba aku rase blog aku nih comel la plak kan... tak sia2 bertungkus lumus buat wallpaper kebudak-budakan nih hah. hah, ape kisah....sekali sekale..nak jugak feeling kiut miut macam bdk kat bawah ni.. alololololo. Comel je..


Dah besar nnt nih mesti jadi artis KPOP

Thursday, May 10, 2012

Dulu-dulu..masa zaman sekolah.




Selagi aku berdaya untuk bernafas,
Buatlah aku tertawa dan terus tertawa,
Nyanyikan lagu indah untukku.

Cinta itu pasti..
jika tidak diluahkan dengan bibir,
Jika tidak disampaikan,
Jika tidak menjadi nyata,
Adalah sesuatu yang tiada kesudahan.
Hanyalah menjadi sinar-sinar kecil..
yang kian membuak-buak di dadaku.

Ya benar, memang aku tamak,
Tapi bukanlah terlalu berharap,
Kerana bagiku kau tiada yang lain.

Selagi aku berdaya untuk bernafas,
Buatlah aku tertawa dan terus tertawa,
Ku mahu kamu disisiku selalu.

Yang pasti jika kamu,
Ku akan mencintai,
Menghangatkan hatiku,
Ku beri hatiku padamu,
Kamu beri hatimu padaku,
Menerima sebanyak-banyaknya,
Kerna daku ada kamu.
Tapi hanyalah menjadi sinar-sinar kecil..
Kerana kamu mungkin tidak mengerti cintaku..

Tapi kerana kamu jugalah, 
Aku tak akan pernah mengalah,
Kerana bagiku kau tiada yang lain.

Oh Tuhan, tunjukkan aku jalan,
Apa yang si dia mahukan..
Apa yang difikirkan,
Siapa yang si dia mahukan..
Siapa yang melukakan si dia...

Selagi aku berdaya untuk bernafas,
Buatlah aku tertawa dan terus tertawa,
beradalah disisiku selalu.



 Serius,aku tengah addict dgn lagu ni... kenapa,mungkin sebab aku sendiri terlibat dgn benda mcm ni. Hanya mampu jadi secret admire.. haha. Dulu la, sekarang ni... tak dah. Kenapa? dah tak jadi secret dah. :) berkat bersabar .Alhamdulillah..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...